Nefes kredisi projesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde 2018 yılında da hayata geçirildi.
Daha sonra 01.09.2018 tarihinde Bakan Berat Albayrak tarafından tekrar duyurusu yapıldı. Ancak, ne yazık ki aylık faiz oranı %0,99’dan %1,85′ yükseltilmiştir. Yine üst limit 200.000 TL’dir.
2017 yılında birçok esnaf ve tacirin faydalandığı nefes kredisinde ayrıca bu yıl bazı iyileştirilmeler de yapılmış durumda. Hal böyleyken, nakit sıkıntısı çeken esnaf ve tacirlerimize bu kredi, tabir-i caizse adeta nefes aldıracaktır.
Geçtiğimiz yıldan farklı olarak, ilk defa 6 aylık bir dönem geri ödemesiz olacak geçirilecek. Bu geri ödemesiz kısım ise ana para ile ilgilidir. Bu dönemde çekilen kredinin faiz ödemeleri gerçekleştirilecek sadece. Nefes kredisinin faiz oranı, ticari ve ihtiyaç kredilerine göre oldukça makul bir seviyede tutulmuş. Ancak, 2017 yılına göre faiz oranları, 2018 yılında daha yüksek. Vade sayısı da geçtiğimiz yıla nazaran artırılmış.
Nefes kredisini her banka vermiyor. Sadece bazı bankalar aracılığıyla nefes kredisine başvuru yapabiliyorsunuz. Bu bankaları, aşağıda açıklayacağım.
Ayrıca, hiç mi şart yok?
Tabiki de var. Nefes kredisi 2018 şartları da yazımızın en önemli kısımlarından birisini oluşturacaktır.
İşin açıkcası, nefes kredisi 2018 yılında oldukça avantajlı bir şekilde programlanmış durumdadır. Bu krediden faydalanabilmek esnaf ve tacirlerimizi rahatlatacaktır, diye düşünüyorum.
Şimdi dilerseniz, nefes kredisi ile ilgili detaylara geçelim.
İçindekiler
Nefes kredisi 2018 nedir?
Nefes kredisi; TOBB, KGF, Ziraat Bankası ve Denizbank işbirliğinde hazırlanan ve hayata geçirilen küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) uygun faizli ve avantajlı kredi kullanmalarına olanak sağlayan bir kredi programıdır.
Peki ama KOBİ nedir? Benim işletmem KOBİ midir? sorusunu duyar gibiyim. Bu sorunun cevabını, başvuru şartları bölümünde size basit ve özet bir şekilde açıklayacağım. Ancak, nefes kredisi şartlarına geçmeden önce bu kredinin özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
Nefes kredisiyle ilgili öne çıkan unsurlar:
- Nefes kredisi üst limiti, 200.000 TL‘dir. Ancak, bu her KOBİ’ye 200.000 TL kredi verilir anlamına gelmiyor. Özellikle, KOBİ’lerin faaliyetlerini yürüttükleri illere göre 50.000 TL, 100.000 TL, 150.000 TL ve 200.000 TL tutarlarda kredi kullandırılacaktır.
- Aylık faiz oranı, %1,85‘dir. Geçen yıl bu oran aylık %0,99 idi.
- Vade süresi ise 6 ayı anapara ön ödemesiz, 12 ay eşit taksitli ödemeli olmak üzere toplam 18 aydır.
- Krediler için Kredi Garanti Fonu (KGF) %85 oranında kefalet sağlayabilecektir. Kefalet tutarı üzerinden % 0,03 oranında komisyon alınacaktır.
- Nakdi ve ticari kredidir.
Şimdi dilerseniz, başvuru şartlarına geçelim.
Nefes kredisi 2018 başvuru şartları nelerdir?
Aslına bakarsanız, nefes kredisi başvuru şartları oldukça uygundur. Sadece bazı sektörler için bu krediye başvuru yapılamamaktadır. Bu sektörlere, aşağıda değineceğim.
- İlk şart, KOBİ olmaktır. Bireyler, yani şahıslar bu krediye başvuru yapamaz. Yanlış anlaşılmasın, şahıs işletmeleri nefes kredisine başvuru yapabiliyor. Eğer işletmeniz KOBİ değilse, ne yazık ki nefes kredisine başvuru yapamıyorsunuz. Bu kredi, sadece KOBİ’lere tahsis edilmektedir. Her KOBİ, bu krediden sadece 1 kez faydalanabilmektedir.
Peki ama KOBİ nedir? Şimdi dilerseniz, bu sorunun cevabını verelim.
KOBİ olup olmadığınızı öğrenmek aslında çok kolay.
İlk olarak, 2017 yılı işletmede istihdam edilen kişi sayısına bakılır. Eğer istihdam edilen kişi sayısı 250’den az ise sorun yok.
İkinci ve son olarak da 2017 yılı net satış hasılatı ve mali bilanço bilgileri incelenir. Bunlardan herhangi birisi 40.000.000 TL’nin altında ise yine sorun yok.
Bu durumda KOBİ’siniz.
Ayrıca, işletmenizin bilgilerine girerek KOBİ testi de yapabilirsiniz.
- TOBB’a üye odalardan herhangi birisine üye olmanız gerekmektedir. Üyeliğiniz varsa bu odalardan birisine nefes kredisine başvuru yapabilirsiniz. Eğer esnaf ve sanatkarlar odasına kayılı iseniz siz, TESKOMB esnaf kefalet kredisi kapsamında kredi kullanabilirsiniz.
- Son olarak, şu sektörlerden birisinde faaliyet göstermemeniz gerekmektedir, çünkü bu sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lere nefes kredisi verilmeyecektir: Eczaneler, kooperatifler, döviz büroları, factoring şirketleri, emlakçılar, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler.
Şartlar bu kadar. Bu şartları sağlıyorsanız, nefes kredisine aşağıda bilgilerine vereceğim bankalardan birisine giderek başvurabilirsiniz.
Nefes kredisi veren bankalar 2018 hangileridir?
Ne yazık ki, nefes kredisini her banka vermiyor. Belli başlı bazı bankalar, sadece nefes kredisine aracılık ediyor.
Şimdi dilerseniz, bu bankaları sıralayalım.
- Ziraat Bankası
- Denizbank
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Katılım (Faiz oranı değil, kar payı geçerlidir. Dini hassasiyeti olan KOBİ sahipleri bu bankaya başvuru yapabilir.)
- Vakıf Katılım (Faiz oranı değil, kar payı geçerlidir. Dini hassasiyeti olan KOBİ sahipleri bu bankaya başvuru yapabilir.)
Nefes kredisi için gerekli evraklar nelerdir?
Nefes kredisi başvurusu yapabilmek için bazı belgeleri temin ve ibraz etmeniz istenecektir. Şimdi dilerseniz, bu belgeleri sıralayalım.
- Hem vergi borcu hem de SGK borcu yoktur yazıları
- Faydalanıcı beyanı (Banka şubesinde bu beyanı verebilirsiniz.)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirküleri
- Son iki yıla ait vergi levhası
- Son iki yıla ait hesap defteri ya da bilanço/gelir tablosu
- Mal varlığı söz konusu ise tapu fotokopileri
- TOBB nefes kredisi ifadesinin geçtiği bağlı bulunulan oda veya borsadan alınmış üyelik belgesi
Yukarıdaki evrakların haricinde, bazı bankalar farklı belgeler de talep edebilmektedir. Standart belgeler ise yukarıda sıraladıklarımdır.
Nefes kredisi için teminat şartları nelerdir?
İşin biraz da olsun can sıkıcı yanına geldik. Açıkcası, nefes kredisi veren bazı bankalar, KGF teminatına ek olarak da kefil talebinde bulunabilmektedir. İşte Denizbank’ın resmi sitesinde bulunan konuyla ilgili ifadesini paylaşıyorum:
”Kullandırılacak krediler açık kredi statüsünde (teminatsız) kullandırılamayacaktır. KGF kefaletine ek olarak en az bir üçüncü kişi kefaleti şartı aranacaktır. Bununla birlikte, DenizBank kullandıracağı tüm kredilerde ilave teminat isteme hakkını saklı tutar.”
Hem KGF teminatı hem de 3. kişi kefaleti bana çok mantıklı gelmedi. Diğer bankaları da araştırabilirsiniz.
Nefes kredisi ile esnafa faizsiz kredi aynı program mı?
Hayır. Nefes kredisi, TOBB öncülüğünde verilen faiz oranı kısmen düşürülmüş bir kredi programıdır. Esnafa faizsiz kredi programı ise KOSGEB tarafından verilen sıfır faiz KOSGEB türüdür. Bu iki kredi programını birbirine karıştırmamak gerekir.