KOSGEB faizsiz kredi, esnaf ve tacirlerimiz tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Bu nedenle, bu yazımızda KOSGEB faizsiz kredi 2018 konusunu ele almaya karar verdik.
KOSGEB’in dönem dönem ilan ettiği bu sıfır faiz kredi programları sayesinde yüzbinlerce KOBİ sahibi, bir nebze de olsa nakit sıkıntısını çözüyor ve rahatlıyorlar.
Peki ama en son 2017 yılında ilan edlen ve 400.000’den fazla KOBİ’nin yararlandığı bu kredi programı, 2018 yılında da ilan edilecek mi?
Açık söylemek gerekirse, 2018 yılında sıfır faiz KOSGEB kredisinin ilan edileceğini tahmin ediyorum. Çünkü, 2017 yılında ilan edilen TOBB nefes kredisi 2018 yılında tekrar ilan edildi.
Ne alakası var diyeceksiniz?
Çok alakası var. Bu tür krediler, piyasanın nabzına göre verilir. Piyasada nakit sıkıntısı yaşanırsa bu programlar ilan edilir. 2017 yılında ilan edilen nefes kredisine baktığımızda 2018 yılında da ilan edildi.
Bu şu demek: Piyasada esnaf ve tacirlerimiz nakit sıkıntısı yaşıyorlar.
Şimdi dilerseniz, KOSGEB faizsiz kredi konusuna başlayalım.
İçindekiler
KOSGEB faizsiz kredi nedir?
Sıfır faiz KOSGEB kredisi, KOSGEB’in KOSGEB veri tabanına kayıtlı üyelerine dönem dönem kullandırdığı ve kullandırdığı kredilerin faiz masrafını üstelendiği bir destek mekanizmasıdır.
Bu kredi sayesinde, başvuru sahipleri sadece kredinin ana parasından sorumlu olmaktadır. Kredinin faizini ise KOSGEB karşılamaktadır.
KOSGEB faizsiz kredi desteği, ülkemizde verilen en avantajlı kredi mekanizmasıdır. KOSGEB’den haricinde herhangi bir kurum veya banka faizsiz kredi vermemektedir.
Bu kredi sayesinde, KOSGEB, KOBİ’lerin finansman sorunlarını çözmeye çalışmaktadır. KOBİ’lerin üretim, kalite ve standartlarını arttırması, istihdam yaratmaları da bu destek mekanizmasının amaçları arasında yer almaktadır.
KOSGEB faizsiz kredi üst limiti nedir?
Mevzuata göre, böyle bir limit ifade edilmemiştir. Sadece kullanılan kredi faizinin 300.000 TL’ye kadar karışalanabileceği belirtilmiştir. Kredi üst limiti belirlenmemiştir.
Uygulamada daha düşük limitlerde kredi kullandırılmaktadır. Bunun başlıca sebebi ise daha fazla KOBİ’nin bu kredi avantajından faydalanmasını sağlamaktır.
2017 yılında sıfır faiz KOSGEB kredisi üst limiti 50.000 TL olmuştur. 400 Binden fazla KOBİ, bu sayede bu krediden faydalanabilmişti.
Vade ise mevzuata göre en fazla 48 aydır. Ancak, uygulamada genellikle vade süresinin 36 ay olduğunu görüyoruz.
KOSGEB faizsiz kredinin geri ödemeleri ise genellikle belirli süre ön ödemesizdir. 2017 yılında kullanılan krediler için ön ödemesiz süre 1 yıldı.
Sıfır faiz KOSGEB kredisi ilan edilir mi?
Yukarıda da belirttiğim üzere bu kredinin ne zaman verileceği ile ilgili kesin bir tarih söylemek çok zor ve bu konuda ifade ettiklerim tamamen tahminden ibarettir. Kurum içinde bu yönde bazı konuşmalar olsa da sıfır faizli KOSGEB kredi programının ilan edilip edilmeyeceğini kimse kesin bir şekilde ifade edemiyor. Çünkü bu konu, biraz da hükümetin insiyatifindedir.
Eğer hükümet, bu yönde bir adım atarsa, sıfır faiz KOSGEB kredi duyurusu hemen yapılacaktır.
Şimdi geçelim tahminimize.
Yukarıda da bahsettim. TOBB’un KOBİ’ler için duyurduğu uygun faizli kredi programı, piyasanın nakit ve likidite açısından çok da iyi durumda olmadığını gösteriyor. Bu nedenle, bu kredi programını KOSGEB faizsiz kredi programı ile destekleyeceklerdir.
Tahminim, sıfır faiz KOSGEB kredisinin 2018 yılı duyurulacağı yönündedir. 2018 yılı Temmuz veya Ağustos ayında bu kredi programının duyurulacağını tahmin ediyorum.
KOSGEB faizsiz kredi şartları ve geri ödeme koşulları nelerdir?
Öncelikle, KOBİ olarak KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmanız gerekiyor. Çünkü bu kayıdı yaptırmazsanız, kredi ekranınız açılmayacaktır. Bu nedenle, ilk şart budur.
İkinci olarak, yasaklı bir işletme olmamalısınız. Daha önce KOSGEB tarafından yasaklı KOBİ’ler listesine alındıysanız, başvuru yapsanız dahi daha en başından başvurunuz reddedilecektir.
Son olarak, kredi programı ilan edildiğinde sistem üzerinden krediye başvurmalısınız. Bu durumda, sonuç olumlu olursa, Banka’ya giderek başvuru yapabilirsiniz.
Çektiğiniz kredinin faizini KOSGEB karşılayacaktır.
Geri ödeme koşulları ise şu şekilde olmaktadır:
- İlk 1 yıl ön ödemesizdir. İlk 1 yıl herhangi bir taksit ödemesizsiniz.
- Ana paranın taksit ödemelerini krediyi kullandığınız bankaya yaparsınız.
- Kredinin vadesi genellikle 36 aydır.
- Kredinin faizini KOSGEB ilgili bankaya öder.
- Ana para taksitlerini ödemez veya geciktirirseniz KOSGEB, faiz desteğini geri çeker.
Konuyla ilgili olması açısından esnaf kefalet kredisi 2018 hakkında da bilgi sahibi olmanız yararınıza olabilir.