Hangi evlere kredi verilmez ya da hangi evlere kredi çıkar sorusu, kredi ile ev satın alma fikrine sahip kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu kişiler, daha önce beğendiği, almayı planladığı ev için kredi çıkıp çıkmayacağını belirlemek istemektedir. Bu belirleme işlemi için herhangi bir emlakçıya ya da bankaya gitmenize gerek yoktur. Ev ile ilgili bazı bilgiler elde edilirse, birçok sorunun da cevabını rahatlıkla verebilirsiniz.
Ev ile ilgili gerekli bilgileri temin etmeniz durumunda, aşağıdaki soruların tamamını cevaplayabileceksiniz. Üstelik evle ilgili bu bilgilerin çok ayrıntı olmadığını da yazımızı okuduğunuzda anlayacaksınız.
- Hangi evlere kredi verilmez ve çıkmaz?
- Hangi evlere kredi çıkar?
- Hangi evler krediye uygun değildir?
- 20 yıllık ya da 40 yıllık binaya kredi çıkar mı?
- Müstakil eve kredi çıkar mı?
- Bankalar, hangi evlere kredi vermez?
- Krediye uygun olmayan eve kredi nasıl alınır?
Bu yazımızda, konut kredisi ile ev satın almayı düşünen vatandaşlarımızın, satın alınacak olan evi kredi ile alıp alamayacaklarını öğrenmelerini, en azından bu konuda bir fikir sahibi olmalarını sağlayacak bir içerik hazırladık.
İçindekiler
Hangi evlere kredi verilmez?
Hangi evlere kredi verilmeyeceğini belirleyen çeşitli parametreler vardır. Öncelikle, bu parametrelere bakılara hangi ev ya da evler için kredi alınamayacağını belirlemek mümkündür.
Ayrıntılarını tek tek ayrı başlıklarda açıklayacağım hususları sıralamak gerekirse, şu maddelere yer verilebilir:
- Eğer kredi ile satın alınmak istenen ev, kat irtifakı veya mülkiyeti yoksa kredi ile satın alınamaz.
- İlgili ev, en az %80 oranında tamamlanmış ise bu eve kredi verilmez. (Bu konuda bankalar arası farklılıklar var. İlgili başlıkta değineceğim.)
- Ev, projeye uygun yapılmamış ise bu eve kredi verilmez.
- Evin üzerinde başka bir ipotek varsa banka bu ev için kredi vermez.
- İlgili ev için tüm ev hissedarları banka ipoteğini kabul etmezse, bu ev için kredi verilmez.
Yukarıda maddeler halinde paylaştığımız unsurlar söz konusu ise ilgili ev kredi için uygun değildir. Bankalar, yukarıda ifade ettiğim türdeki evlere kredi vermeyecektir.
İlk üç maddeyi konutu ziyaret eden uzman değerlendirmekte ve nihai kararı vermektedir. Expertizin bakacağı hususlar, bunlar olmaktadır.
Şimdi dilerseniz, bu maddeleri tek tek ele alalım.
Eve ait kat irtifakı veya kat mülkiyetinin olmaması
Eve ait kat irtifakı veya kat mülkiyeti olması gerektiği, ev kredisi kullanımında büyük önem arz etmektedir. Öncelikle kat irtifakı ile kat mülkiyetini birbirinden ayırt etmemiz gerekmektedir. Kat irtifakı tapusu, tamamlanmamış binalar için geçerli olmaktadır. Kat mülkiyeti tapusu ise kat irtifakından sonra bina tamamlandığında alınan dairenin mülkiyetini gösteren belgedir.
Kısaca, kat irtifakı tapusu, arsanın tapusudur. Kat mülkiyeti tapusu ise dairenin tapusudur.
Bankalar, konut kredisi kullandırırken en azından kat irtifakı tapusunu görmek ister. Eğer satın alacağınız ya da satacağınız evin kat irtifakı tapusu ya da kat mülkiyeti yoksa bankalar, bu ev için kredi vermeyecektir. Bu evin, krediye uygun olmadığını ifade edebiliriz.
Evin %80’inin tamamlanmamış olması
Eğer satın alınacak ya da satılacak ev, %80 oranında tamamlanmamış ise bu ev için kredi verilmeyebilir. %80’lik oran, her banka için değişebilmektedir. Bazı bankalar, %80’in altında dahi olsa kredi verebilmektedir. Ancak, genellikle tamamlanmış seviyesinin %80 olması gerektiğini de ifade etmekte fayda var. Özellikle konut projelerinde anlaşmalı bankalar da söz konusu olmaktadır. Bu durumda, tercih anlaşmalı bankalardan yana olmalıdır. Çünkü, tamamlanmamış evler için kullanılan kredilerde anlaşmalı bankalar da en az müteahhit kadar sorumlu olabilmektedir.
Peki ama %80’inin tamamlamış olması ne demek?
Bu soru için genel olarak bir cevap verilebilir. Buna göre, kabaca tamamlanmış binalar, %80’i tamamlanmış kabul edilmektedir. Kapı, pencere vb. unsurlar takılmış ancak ufak tefek eksiklikler söz konusu ise banka, bu ev için kredi verecektir.
Evin projeye uygun inşa edilmemiş olması
Bu durumla ilgili çok fazla sıkıntı çıkmaktadır. Expertiz, ilgili evi ziyaret ettiğinde ilk bakacağı konulardan birisi de evin belediyede bulunan projeye uygun inşa edilip edilmediğidir. Projeye uygun olmayan evler için izleyen dönemlerde belediye tarafından yıkım kararı verilebilmektedir. Bu durumda banka, bu ev için kredi vermeye çok sıcak bakmayacaktır. Bu nedenle, hangi evlere kredi verilmez sorusunun bir diğer cevabı da projeye uygun inşa edilmemiş ev diyebiliriz.
Ev hissedarlarından birinin banka ipoteğini kabul etmemesi
Bankalar, kredi vereceği evin tüm hissedarlarının banka ipoteğini kabul etmesini ister. Bu durum, gayet anlaşılırdır. Çünkü, ev hissedarlarından birisi banka ipoteğini kabul etmediğinde banka, borcun ödenmemesi durumunda ilgili evi satışa çıkaramaz ve borcunu tahsil edemez. Bu riski bertaraf edebilmek adına banka, ev hissedarlarından birisinin veya birkaçının banka ipoteğini kabul etmediği evler için konut kredisi kullandırtmaz.
Evin üzerinde başka bir ipoteğin olması
Burada kritik olan husus, bankanın kredi verdiği ev için 1. derece ipotek hakkına sahip olmak istemesidir. Borç ödenmediğinde ve ev satıldığında bu ev için ilk alacaklı olmak istemesidir. Bankalar, konut kredisi kullandıracağı evin başka ipoteklere sahip olmasını istemez. Bankalar, hali hazırda ilgili ev için başka bir ipotek, şerh ya da haciz durumu olması dolayısıyla ilgili ev için kredi vermez.
Bu durumun tek istisnası vardır. Eğer kredi borcu devam eden ev satılıyorsa ve bu ev üzerinde başka bir bankanın ipoteği varsa bankalar, bu ev için konut kredisi kullandırabilir. Burada, banka ipoteği diğer ipotek türlerinden farklıdır.
Hangi evlere kredi çıkar 2018?
Yukarıda hangi evlere kredi çıkmayacağını ayrıntılı olarak anlattık. Peki ama hangi evlere kredi çıkar? Bu sorunun cevabı da hangi evlere kredi çıkmaz sorusu için verilen cevapların tam tersidir. Buna göre, aşağıdaki evlere kredi çıkabileceğini ifade edebiliriz.
- Kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan evlere kredi çıkar.
- %80’i tamamlanmış olan evlere kredi çıkar.
- Belediye projesine uygun inşaa edilen evlere kredi çıkar.
- Ev hissedarlarının tamamının banka ipoteğini kabul ettiği evlere kredi çıkar.
- Banka ipoteği hariç olmak üzere, evin üzerinde herhangi başka bir ipoteğin olmadığı evlere kredi çıkar.
Bu özelliklerin bir arada olması, tamamının sağlanması kredi kullanımı açısından büyük önem arz etmektedir.
20 yıllık veya 40 yıllık binaya kredi çıkar mı?
Bankaların 20 yıllık evlere kredi vermedikleri sürekli konuşulur. Halbuki durum, sanıldığı gibi değildir. Bankalar, 40 yıllık binalara dahi konut kredisi verebilmektedir. Burada bazı püf noktaları ifade etmek gerekiyor. Bankalar, borcun ödenmemesi durumda ipotek altına aldığı evi satıp satamayacağını hesaplar. Buna göre, ev için kredi kullandırır. Bina 40 yıllık olsa dahi, evin yeri değerli bir lokasyonda bulunuyorsa ya da ev, 40 yaşında olmasına rağmen hala dayanıklı ise bu durumda banka, ilgili konut için kredi verecektir. Bankalar, kredi verdiği evi taksitlerin ödenmemesi durumunda kolay satıp satamayacağına bakmaktadır. Bu noktada, herhangi bir yaş sınırı koymak yanlış olacaktır.
Krediye uygun olmayan eve kredi nasıl alınır?
Krediye uygun olmayan ev ne yazık ki, konut kredisi ile satın alınamaz. Ancak, ihtiyaç kredi kullanarak krediye uygun olmayan evi satın alabilmeniz mümkündür. Ülkemizde birçok krediye uygun olmayan ev satın alınmaktadır. Ancak, ilgili evin neden krediye uygun olmadığını, hangi unsurlar nedeniyle bankaların bu eve kredi vermediğini doğru bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, büyük mağduriyetler ile karşılaşmanız olasıdır.
Hangi evlere kredi verilmez sorusuna ek olarak diğer sorularınızı da bize yöneltebilirsiniz.