Kredi Sicil Affı 2024-2025 Yürürlüğe Girdi mi? Resmi Gazete, Son Dakika

Kredi sicil affı konusunu uzun bir süredir araştırıyorum. Gerçekten gerek vatandaşlarımız olsun gerekse işletme sahibi olan esnafımız olsun, bu hususta inanılmaz bir talepleri söz konusudur.

Bu nedenle, bu konuyu uzun uzun araştırdım ve araştırma sonuçlarımı sizinle paylaşacağım. İnanın, ezber bir yazı ile karşılaşmayacaksınız.

Biliyorsunuz, 2017 yılında bir ”sözde” kredi sicil affı olayı yaşandı. Ne kadar uygulanabildi, bunu herkes gördü. Neredeyse kimse bu sicil affından faydalanamadı. Çünkü bankalar uymadı bu kredi sicil affı uygulamasına. Peki 2019 yılında ne olacak? Bu konuda da bir araştırmam oldu. Bunu da sizinle paylaşacağım.

Konuyu bileniniz vardır, bilmeyeniz vardır. Bu nedenle, konuyla ilgili tüm kavramları size teker teker açıklayacağım ki, bu süreci yeni takip etmeye başlayanlar da konuya tüm detaylarıyla vakıf olsun.

Ayrıca, yazımızda bir de son durum, son dakika gelişmeleri bölümü yapacağım. Burada aylık gelişmeleri, konuyla ilgili görüşmeleri sizlere aktaracağım. Yazımızı okuyanlar, sadece bu son durum, son dakika bölümünü takip edebilirler.

Öncelikle, kredi sicil affı konusuna ek olarak, bankalar kredi vermiyor ne yapabilirim? isimli yazımıza da bir göz atmanız fayda var, diye düşünüyorum.

Kredi sicil affı nedir, ne değildir?

İlk olarak kredi sicil affı 2019 kavramını açıklamak istiyorum. Aslında açıklarken de ne olmadığını belirtmek istiyorum.

Herkes tarafından bu kredi sicil affı yanlış anlaşılmış durumdadır. Aslında, ortada kredi sicil affı gibi bir durum yoktur. Neden mi? Açıklayalım.

Bir kere kredi sicil affı denilen durumda, asla kredi sicili bozuk/yasal takipte olan/icralık olan/kara listede olan birisinin borç ödeme geçmişi SİLİNMİYOR. Bunu bir kere vurgulayalım.

Bu durumda, asla kredi sicili bozuk olan birisi kara listeden çıkarılmıyor.

Bu kişilerin kredi ya da borç ödeme geçmişleri de bu af ile silinmiyor.

Kredi sicili bozuk olanların geçmişlerinin kayıtlardan nasıl silindiğini diğer yazılarımda da ifade etmiş olsam da burada da tekrar edeyim:

Kredi sicil geçmişiniz, ödemekte zorlandığınız borç veya kredilerinizin kapanmasından itibaren 5 yıl geçtikten sonra siliniyor. Bu 5 yılda da herhangi bir kredi kullanamıyorsunuz.

Sistem ne yazık ki çok acımasız. Bu nedenle, borçlarınızı asla geciktirmemeniz gerektiğini her fırsatta vurgularım.

Peki ama öyleyse nedir bu kredi sicil affı?

Kredi sicil affı, tam manasıyla şudur: Sicili bozuk olan veya sicili bozuk olup hali hazırda borcu olan kişilerin, belirtilen süre içerisinde borçlarını kapatmaları şartıyla tekrar kredi KULLANABİLME İHTİMALLERİ olduğunu açıklayan bir ilan, bir duyurudur.

Tanım, tam anlamıyla budur. Bu tanımı, neden böyle yaptığımı geçtiğimiz sene süreci yaşayanlar anladı. Yaşamayanlar ise yazımızın ilerleyen kısımlarını okuduklarında anlayacaklardır.

2017 yılında neler oldu?

2017 yılıda sözde kredi sicil affı, 27 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve resmiyet kazandı.

Peki ama Resmi Gazete’de ne yazıyordu? Nasıl bir ifade yer alıyordu?

Emin olun, kimse R.G’de yazan ifadeyi okumadı. Her yerde ”Kredi sicil affı çıktı! Haydi kredi çekmeye! Borçları kapatmanın zamanı geldi!” gibi ifadeleri görüyordunuz. Bu süreçte, basının nasıl goy goy yaptığını da tahmin ediyorsunuzdur.

Özellikle belirtmek istiyorum ki, aşağıda yer verdiğim R.G’de kredi sicil affı ile ilgili yer alan ifadeyi tamamen okuyunuz.

***

MADDE 33 – 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrı nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayabilir.

(2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.”

***

Şunu diyor metin: Vatandaşlar ile ilgili tutulan kayıtlar, bankalar tarafından dikkate ALINMAYABİLİR! Evet, yanlış duymadınız ”alınmayabilir” ifadesi metinde geçiyor.

Başka ne diyor yukardaki metin?

Diyor ki, bu sözde aftan faydalanmak istiyorsan, geciken borçlarını 6 ay içerisinde ödemen ya da yapılandırman lazım.

Evet, 2017 kredi sicil affı, tamamen geciken borçları vatandaşlara ödettirmeye yaradı. Geciken borçlarını ödeyenler veya yapılandıranlar, bankalara gittiğinde herhangi bir kredi kullanamadılar ve reddedildiler.

Neden mi?

Çünkü duyurulan af, bankalara herhangi bir zorunluluk getirmiyordu. Bankaların insiyatifine bırakıyordu. Ee, zaten kredi kullandırma işlemi bankaların insiyatifindeydi? Bu af duyurusu neye yaradı?

Kısaca, hiçbir şeye.

Kredi sicil affı 2019 yürürlüğe girdi mi?

Kredi sicil affı 2019 yürürlüğe girdi mi? sorusunu herkes soruyor. Bu nedenle, hemen cevaplayalım.

Hayır, kredi sicil affı 2019 yürürlüğe girmedi. Bu konuda acele de etmemek gerekiyor. Aceleye getirilip çıkması durumunda, herhangi bir model önerilmediğinde geçen yılki sonuçlar ile karşılaşılacak yine. Bu nedenle, toplumun bütün kesimlerinin işin içine katıldığı, bankaların durumunun gözden geçirildiği, hem vatandaşların hem de bankaların muhtemel mağduriyetini çözme odaklı model öneren bir kredi sicil affının 2019 yılında ilan edilmesi gerekiyor.

2017 yılında kredi sicil affı, ilgilileri daha da mağdur etti. Umut verdi ama umutlar boşa çıktı.

Bu nedenle, 2019 yılında işi çözecek formülü bulmak gerekiyor.

Kredi sicil affı 2019 Resmi Gazete ve son dakika bilgileri

Yeni yılın başlamasıyla, konuya en fazla sahip çıkan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, çeşitli açıklamalarda bulundu ve hükümetten beklentilerini dile getirdi. Bu noktada, 2019 yılı sicil affı düzenlemesi çağrısını yineledi. Ülkemizdeki KOBİ’lerin en önemli sorununun finansman sorunu olduğunu açıklayan Palandöken, kara listede olan esnafın oldukça zorlandığını ve kredi kullanamadığını bu nedenle, ekonominin de bundan nasibini aldığını ifade etti. Bu açıklama sonrası hükümet kanadından nasıl bir açıklama gelecek bakalım, bekliyoruz.

2019 yılı Mart ayı itibariyle kredi sicil affı son dakika gelişmeleri ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Kredi sicil affı Resmi Gazete bilgisi de henüz yayımlanmamıştır.

Aşağıda yorum bölümümüz var. Bu bölümde sesinizi duyurun. Duyurun ki; talebinizi, durumunuzu herkes görsün. Sayfamızı çeşitli platformlarda paylaşalım, kamuoyu oluşturmak adına bu oldukça önemli.

“Kredi Sicil Affı 2024-2025 Yürürlüğe Girdi mi? Resmi Gazete, Son Dakika” üzerine 8 yorum

  1. esnafın krediyi kolay bulması lazım ve esnaf çek kullanarak kendine sermaye ve kredi yaratıyor düşünün 10 yapraklı bir çek karnesi her yaprağına 20bin lira yazarak mal alsa 200 bin sermaye eder.bankaya günlük faiz vermemiş olur.kendini subvanse eder.esnaf esnafa kredi açmışOlur. nasıl olduğunu anladınız yani. esnaf bankaya gitse 200bin kredi ver dese banka vermez teminat ister. krediyi aldı diyelim 200bin+GÜNLÜK FAİZ 6 AY SONRA veya 1yıl sonra ödeyeceği faiz düşünün o paralar zor kazanılır. benimki bir yorum ekonomistlere duyrulur.

    Yanıtla
  2. 1- 2017 sicil affı bir ödeme emridir.
    6 ayda öde.veya borcunu büyüterek yapılandır.
    2 – İcralık olmuş batık borçların varlık şirketlerine temlik edilmeside borçlar kanununa uygun değildir.
    Çünkü.temlik edenin .temlik edilene borçlu olması gerekir.
    Yani bankanın varlık şirketine borçlu olması gerekir.
    3 – Bankaların batık alacaklarını vergiden rüşme hakları vardır.
    Bu kolay yolla alacaklarını almak varken.Varlık yönetimlerine satmaları borçluya eziyettir.
    4 – Borçlular ödeyemedikleri borçlarını.
    Bankaların vergiden düşüp
    öğrenmeleri mümkün değildir.
    Eğer.Batık alacakları banka vergiden
    düşmüşse . Borç devlet tarafından
    ödenmiş olur.
    Bu durmda. Borç kalmamış
    Varlık şirketlerinin borçluya işkence
    edip takibe devam etmeleri yasal
    değildir.

    Yanıtla
  3. Ülkemizin içinde bulunduğu şuanki ekonomik krizden çıkması için küçük esnafın ticaret yapması lazım tefecilerin elinden kurtulması lazım bunun için gerçek anlamda bir sicil affı gerekmektedir yanlız bankaların insiyatifine bırakılmamalı zorun bir sicil affı tabiki borcunu ödiyenler

    Yanıtla
  4. Sayın cumhur başkanım millet olarak gün gectikce zor duruma gidiyoruz maddi durum manevi durumumuzu da etkiliyor gecmiste yaptigimiz hatalar yuzunden suanda okadar kara listede sicili bozuk vatandaslarimiz varki cesitli yerlerden maddiyatini duzeltmeye kalkiyor fakat herkes tarafindan dolandiriliyoruz bagzi zor durumda olan vatandaslarimiz icinde bende olarak tefeci ye bile son care bulasmayi goze aliyoruz zor durumdayiz birkereligine mahsus yardiminizi cani gonulden istiyoruz ne olursunuz yardiminizi esirgemeyin Allah rizasi icin saygilar

    Yanıtla
  5. Sayın cumhurbaşkanım….. Bir esnaf olarak 2009 yılında kredi kartımı iradem dışından dolayı ödiyemedim ve şu anda ödemelerimi ödeyim halde kırmızı kalemdeyim ve sektorümü genişletmek için kıredi alamıyorum…..resmi olmıyan tefecilerden kurtulmak adına yetkili hükümet yetkililerden sesimizi duymalarını ve sicil afın çıkarıl masını önemlen rica ediyorum

    Yanıtla
  6. Ben takibe düşen borcumu kapatalı 1 sene oldu 6500 tl maaş alıyorum ama ne kredi kartı nede kredi ikisinide alamıyorum kredi risk puanım 1215 olduğu halde her bankadan red geliyor lanet olsun 😡

    Yanıtla

Yorum yapın