KYK Öğrenim Kredisi Affı 2019 ve Yapılandırma Kılavuzu

KYK öğrenim kredisi affı 2019 yılında ilan edilmiştir. Biliyorum, birçok üniversite mezunu arkadaşımız KYK öğrenim kredisi affı bekliyordu. KYK öğrenim kredisi borcu biriken, taksitlerini ödeyemeyen kişilerin dört gözle beklediği KYK öğrenim kredisi affı ile ilgili detaylara birazdan geçeceğim.
KYK öğrenim kredisi affı ile ilgili detayları bilenleriniz vardır belki. Bilmiyorsanız da birazdan zaten öğreneceksiniz. Açıkça söylemek gerekirse, bu affın öğrenim kredisi borcu olan kişileri çok fazla tatmin etmediğini düşünüyorum. Çünkü mevzu bahis olan faiz ve gecikme zammının silinmesidir. Anapara her halükarda ödenmek zorundadır. Üstelik yapılandırma ile anapara borcunuzu taksitlendirdiğinizde anapara borcunuza enflasyon farkı eklenmektedir. Bana kalırsa bu da bir nevi faizdir. Bu enflasyon farkının faizden ya da gecikme zammından bir farkı yoktur.
İlan edilen bu affın detaylarını sizinle paylaştığımda bu affın beklentinizi karşılayıp karşılamadığını daha iyi anlayacaksınızdır.
Konuyla ilgili kafanızı çok karıştırmayacağım. Hepiniz, KYK öğrenim kredisi nedir, borcu nedir, bunları benden daha iyi biliyorsunuz. Bu kredinin üniversite yaşamanızda size çok büyük katkıları da olduğu ortadadır. Ancak, geride epey yüklü bir borç bıraktığı da ortada. Şimdi bu borcu çok fazla kafaya takmadan ne yapılabilir, bu borç nasıl ödenebilir, bu konulara odaklanmanın size daha fazla fayda sağlayacağını düşünüyorum.
Esas konumuz, KYK öğrenim kredisi affı sonucu ne yapmanız gerektiğidir. Kılavuz ve rehber niteliğinde bir yazı sizi bekliyor, diyebilirim. Bu konuda çok fazla uzman olmasam da sizin için bu süreci, detaylarıyla araştırdım. Notlarımı buraya aktarırken umarım çok fazla zorlanmam ve konu da çok fazla dağılmaz.
İçindekiler
KYK öğrenim kredisi affı 2019 nedir?
KYK öğrenim kredisi affı ifadesi açıkçası konuyu tam anlamıyla açıklamıyor. Bu ifadenin doğru şekli, KYK öğrenim kredisi faiz affı olmalıdır. Çünkü, 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak 7143 sayılı kanun ile yürürlüğe giren KYK öğrenim kredisi affı, öğrenim kredisi borçlarının tamamını silmemektedir. Bu kanun ile sadece öğrenim kredisi borçlarının gecikme zamları ile faizleri sıfırlanmaktadır.
Bu da şu demek oluyor ki, af tamamen borçları sıfırlamamaktadır. Sadece gecikme zammı ve faizleri silinmektedir.
Açıkçası, herkes KYK öğrenim kredisi borçlarının da silinebilme ihtimalini düşünüyordu. En son CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, bu konuyla ilgili bir kanun teklifinde bulunmuştu. Sunulan kanun teklifinde öğrenim kredisi borcu olanların borçlarının silinmesi ve öğrenim kredisinin artık karşılıksız olarak öğrencilere verilmesi gerektiği yer alıyordu.
Mehmet Gökdağ, vermiş olduğu kanun teklifini şu gerekçeler ile savunmuştur:
Ancak, TBMM tarafından bu kanun teklifi reddedilmiştir.
Reddedilen bu teklif sonrasında ise sosyal medyada kapsamlı kampanyalar yürütülmüştür. Asıl talep edilen üniversite mezunu kişilerin KYK borçlarının silinmesidir. Bu af ile bu borçlar ne yazık ki silinmedi.
Ancak bu kanun teklifinin reddedilmesi ve 7143 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte artık şunu diyebiliriz: KYK borçları silinmedi, sadece gecikme zammı ve faizler silindi.
Bu nedenle, borçtan tam anlamıyla kurtulmadığınızı, anapara borcunuzun devam ettiğini ifade etmeliyim.
KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma 2018’de ne oldu?
KYK öğrenim kredisi affı ile borcun yapılandırma işlemleri, 21 Mayıs 2018 tarihinde başladı. Eğer öğrenim kredisi borcunuzun gecikme zammı ve faizinden kurtulmak istiyor ve öğrenim kredisi borcu taksitlerinizi düzenli olarak artık ödemek istiyorsanız, mutlaka yapılandırma başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Yapılandırma için son tarih ise 31 Temmuz 2018‘dir. Bu tarihe kadar KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma işlemlerini başlatmanız gerekmektedir.
Yapılandırmanın detaylarına biraz bakalım.
Eğer yapılandırma başvurusunda bulunursanız, anapara borcunuza enflasyon farkını da ekleyerek 36’ya bölerler. Ödemeler, 2 ayda bir yapılacaktır. Yani ödemeniz gereken toplam 18 eşit taksit olacaktır. Bu 18 eşit taksiti, düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Böylelikle gecikme zammı ve faizinden de kurtulmuş olursunuz.
Ancak 18 eşit taksit zorunluluğu da yoktur. Borcunuzu peşin ödeyebilirsiniz. 6,9,12 taksit de yapabilirsiniz.
KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma nasıl yapılmalıdır?
Biliyorsunuz ki eğer ödemelerinizi geciktirdiyseniz borçla ilgili muhattap kurum, KYK değil, vergi daireleri olmaktadır. Bu nedenle, KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma işlemi için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine müracat etmeniz gerekmektedir.
Günümüzde internet teknolojilerinin de yaygınlaşmasıyla artık online olarak da yapılandırma talebinde bulunabilmeniz mümkündür. Buna göre, internetten interaktif vergi dairesi üzerinden yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesine e-Devlet şifreniz ile de giriş yapabilmeniz mümkündür.
Sisteme giriş yaptıktan sonra açılan ekran, interaktif vergi dairesi anasayfası olacaktır. Açılan ana sayfanın sol tarafından ”7143 Sayılı Kanun kapsamındaki işlemler” menüsünü göreceksiniz. Bu menünün altına gelerek başvuru yap bölümünden yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Aynı zamanda yapılandırma talebinde bulunduktan sonra başvurunuzun durumunu da bu yerden kontrol edebilirsiniz.
KYK öğrenim kredisi affı sonucu vergi dairesine gitmeden önce buradan borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
KYK öğrenim kredisi affı ile borcumu peşin ödersem ne olur?
KYK öğrenim kredisi affı sayesinde borcunuzu yapılandırıp peşin ödemeniz durumunda enflasyon farkında %90 indirim kazanırsınız. Bu durumda sadece anapara borcunuzu ve enflasyon farkının %10’unu ödersiniz. Bu durumda oldukça avantaj sahibi olursunuz. Eğer nakitiniz yoksa ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Bu durumda da kredi taksitlerini ödemek zorunda kalabilirsiniz. Haliyle bu kredinin de faizi söz konusu olacaktır.
Her ne olursa olsun, öğrenim kredisi borcunuzun anaparasını ödemek zorundasınız. Bu affın beklentileri karşılamamasını biraz da bu yüzden vurguladım.