Memurlar En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilir? (100.000 TL)

Memurlar en fazla ne kadar kredi çekebilir, sorusu son dönemde oldukça fazla dile getirilmektedir. Yazımızda, bu sorunun cevabını verirken ayrıca yeni atanan memurları, öğretmenleri de ele almış olacağız. Ayrıca konuyu, hem ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi hem de konut kredisi açısından da değerlendirmiş olacağız.
Kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalışanlara, bazı bankaların sunmuş olduğu düşük faizli kredi fırsatları da bulunmaktadır. Ancak düşük faiz dışında bankaların müşterilerine sunmuş olduğu bazı ayrıcalıkların da bulunduğunu belirtmek istiyoruz. Eğer sizler de memur statüsünde bir banka üzerinden kredi çekmek istiyorsanız ve bankanın sizlere ne kadar kredi vereceği konusunda bilginiz yoksa bu makalemizden yola çıkarak bu konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Memurlar en fazla ne kadar kredi çekebilir?
Kredi çekmek istediğiniz zaman bankaların sizlere bir üst limit belirlediğini belirtmek gerekir. Yani bankaya gidip kafanıza göre yüksek bir kredi tutarı belirledikten sonra bu rakamı, kredi olarak çekme şansınız yoktur. Bu yüzden de bağlı olduğunuz kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğunuz maaşınızın en fazla % 50 oranında ödeme imkanı ile kredi çekebilirsiniz.
Bunu daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse, almış olduğunuz maaş, 4.000 TL olsun. İhtiyaç kredisi veya taşıt kredilerinde vade sayısı 48 aydır. Buna göre, aylık ödeyebileceğiniz maksimum kredi taksit tutarı, 2.000 TL’dir. Yani banka sizlere vade ödemelerinde aylık en fazla 2.000 TL taksit yapacağından dolayı ihtiyaç kredisi veya taşıt kredisinde en fazla 96.000 TL’ye kadar kredi çekme şansınız bulunmaktadır. Ancak, bankaların ihtiyaç kredisi üst limitleri de söz konusu olabilmektedir. Kısaca, maaşınız ne kadar yüksek olursa olsun, belli üst limitlerde ihtiyaç kredisi kullanabilmektesiniz.
O zaman şunu diyebiliriz ki, maaşınızın yarısı, sizin aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarını gösterir. Maksimum vade de 48 ay olduğuna göre, maaşınızın yarısını, 48 ay ile çarpmanız durumunda çekebileceğiniz toplam kredi tutarını hesaplamış olursunuz. Bu durum, hem yeni atanan memurlar hem de öğretmenler için geçerlidir. Sadece, yeni atanan memurlarda kredi kullanımı için ilk maaşın alınması gerektiğini hatırlatmak isterim. Memurluğa atanmış, ancak henüz ilk maaşını almamış olanlar kredi kullanamaz.
Bankacılık Düzenleme Kurulu ile Tüketici Hakları Koruma Kanunu kapsamında kredi çekecek olan müşterilerin zor durumda kalmamaları adına ilgili kişilerin en fazla maaşlarının %50’si kadar taksit ödeme imkânı bulunmaktadır. Bu yüzden maaşınızın yarısı kadar olan kısmını, en fazla 48 ay ile çarparak bu rakama ulaşma şansınız bulunmaktadır. Ancak bu durumun sadece ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi türünde geçerli olduğunu belirtmek istiyoruz. Konut kredisi türünde bankanın taşınmazları ipotek olarak göstermesi daha fazla kredi çekme şansınızın ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Genel olarak, expertiz tarafından belirlenen konut değerinin %80’ine kadar memurlar, konut kredisi kullanabilmektedir.
Her memur kredi çekebilir mi?
Yukarıda yaptığımız açıklamalar bazı değişkenler sabit tutularak yapılmıştır. Ne yazık ki her memur kredi kullanamaz. Peki ama neden?
Çünkü kredi siciliniz bozuk olabilir. Yine, kullandığınız ve ödemesi devam eden bir krediniz olabilir. Başka bir kredi taksidiniz veya borcunuz olabilir. Bu durumda, memurlar talep ettikleri tutarlarda kredi kullanamayabilirler.
Özellikle, kredi sicili bozuk olan, yasal takipte olan memurların kredi kullanabilmeleri çok zordur. Ödeyemediği borçlarından dolayı kredi notları oldukça düşmüştür. Bu da kredi kullanabilmeleri açısından bir engeldir. Eğer kredi notunuzu bilmiyorsanız, önce kredi notunuzu öğrenmelisiniz ve bankaların kaç puana kredi verdiklerini incelemelisiniz.
İlgili içerik: Hangi banka kaç puana kredi veriyor?
Şunu da eklememiz lazım: Kredi notunuz çok düşük değilse, bir umut kredi kullanma şansınız vardır. Çünkü kredi notu çok iyi olmayanların dahi başvurup kredi kullandıklarını biliyoruz. Ayrıca, kredi sicil affının 2018 yılında tekrar çıkarılması ve bu yönde bankaların kredi sicil affına göre hareket etmelerine yönelik yaptırım uygulanması da gündemdedir. Affın çıkması, sicili kötü olanları olumlu yönde etkileyebilir.
İlgili içerik: Sicili bozuk olana kredi veren bankalar hangileridir?
İlgili içerik: Kredi sicil affı 2018 yasası çıktı mı?
Memurlar, kredi için hangi belgeleri ibraz etmelidir?
Her kredi başvuranı gibi memurlar da kredi çekebilmek için bankaya birtakım belgeler ibraz etmelidir.
- Bu belgelerden ilki maaş bordrosudur. Maaş bordronuzu, kurumunuzdan temin etmelisiniz. İmzalı ve mühürlü bir şekilde almaya dikkat ediniz.
- Bazı bankalar, ikametgah belgesi istemektedir. İkametgah belgesi yerine adınıza kayıtlı herhangi bir faturayı da yanınızda götürebilirsiniz.
- Eğer konut kredisi çekecek iseniz, tapu fotokopisi de gerekli evraklar arasındadır. Taşıt kredilerinde ise ruhsat fotokopisi gerekmektedir.
- Eğer, maaşınız haricinde herhangi bir gelire sahipseniz, bu geliri ispatlayıcı belgeleri de yanınızda bulundurunuz.
Memurlar hangi bankaları tercih etmelidir?
İhtiyaç kredisi, eğitim kredisi, konut kredisi veya taşıt kredisi gibi birçok kredi türünün bulunduğu günümüzde kredi çekeceğiniz zaman ilk olarak maaş müşterisi olduğunuz bankanın faiz oranları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Çünkü maaş müşterisi olarak sizlere hizmet veren bankalar daha düşük faiz oranları ve daha yüksek kredi çekme imkanlarını sizlere sunacaktır. Bu konuda mutlaka öncelikle, çalıştığınız bankayı tercih ediniz. Daha sonra farklı banka seçeneklerini düşünmelisiniz.
Memur olarak çalıştığınız yerin genellikle maaş ödemeleri konusunda kamu bankalarını tercih etmesi müşterilerin daha düşük faiz oranları ile kredi çekmesine neden olmaktadır. Bu yüzden de kredi çekim işlemleri sırasında ilk tercih olarak kamu bankalarına giderek bilgi almanızı öneriyoruz.
Hiçbir şekilde bankalar size kredi vermiyorsa, alternatif kredi kullanma yöntemlerini denemelisiniz.
İlgili içerik: Bankalar kredi vermiyor, ne yapmalıyım?